PUNCA PENYAKIT GAOT

PUNCA PENYAKIT GAOT

[Arwah bapa saya penghidap Gaot]

Arwah bapa saya dulu memang menghidap Gaot. Dan dia seorang yang suka sgtttt gi hospital dan makan ubat2 dari hospital (orked pun suka sgt gi hospital, factor keturunan agaknya hihi).

Di penghujung hayat nya dia menderita sakit buah pinggang. Dan kami tau kesan dari ubat- ubatan yg di ambil tu lah yg menyebabkan buah pinggang nya rosak.

Sedih mengenangkan derita yang ditanggung. Betapa lemah nya badan dia slps dialysis. Sebab tu saya berusaha untuk kurangkan penggunaan ubat yg ada dadah dan bawak kesan buruk pada buah pinggang.

Saya dah melihat dan melaluinya. Sy tak mahu org2 lain rasa apa yg saya rasa. Luluh nya hati melihat org yg kita sayang bertarung nyawa kerana kesilapan mengambil ubat yg lepas2.

Jom kita ubah dari ubatan yg byk chemical dan dadah kepada supplement yg lebih selamat dan natural.

Sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari mengubati.

Apa itu Gaot????

GOUT sejenis penyakit yang ditakrifkan sebagai penghasilan asid urik secara berlebihan di dalam badan dan ini berlaku dalam keadaan di mana pengeluarannya bertambah dengan pengambilan secara berlebihan makanan purin (zat semula jadi) berprotein tinggi

Awas lelaki2 diluar sana peluang anda mendapat penyakit gaot ni lebih tinggi berbanding perempuan.

Tanda-tanda terkena Gaot:
– Bengkak pada bahagian kaki, panas, dan amat sakit hingga ada sesetengahnya tidak boleh berjalan.
Penghidap gaot yg kronik menyebabkan:
– berlakunya kecacatan pada sendi dan otot, sama ada ringan atau berat.

gOUT

r7_gout

 

Makanan yang perlu dielakkan utk pesakit gaot:
– makanan laut seperti kerang, ikan salmon, ikan bilis, udang, dan ketam kerana kandungan purinnya tinggi,
– makanan berasaskan kacang, dan daging merah, seperti daging lembu.
– organ-organ dalaman haiwan seperti hati dan hempedal ayam, perut, otak dan usus lembu, serta daging kambing juga perlu dielak kerana kesemua makanan ini mengandungi purin yang tinggi

Cara mencegah:
– Pesakit gout disarankan agar sentiasa mengamalkan diet mengikut panduan piramid makanan
– mengambil makanan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran atau karbohidrat
– mengawal pemakanan dengan tidak mengambil makanan berprotein tinggi secara berlebihan,
– mengambil ubat-ubatan tertentu yang dapat membantu mengurangkan asid urik dalam badan (tapi hati2 yer nanti buah pinggang rosak pulak)

Cadangan supplemen Shaklee untuk pesakit Gaot:
Joint Health Tablet
Performance Drink
Omega Guard
Alfafa Complex

 

PM/wassap saya for free konsultasi
0137287570

“I’m a money magnet”

 

Advertisements

ASID FOLIK

Apa  ASID FOLIK??

Asid Folik =  Vitamin  B9.

Kepentingan ASID FOLIK???

1) Diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh badan kita.

2) Membina DNA yang baru dan memperbaiki DNA yang rosak dalam sel.

Siapa yang memerlukan ASID FOLIK?

1) Ibu-ibu yang bakal hamil/merancang untuk hamil

2) Ibu-ibu hamil

ASID FOLIC sangat diperlukan oleh bayi didalam rahim untuk membina sel-sel baru.

Pengambilan ASID FOLIK ketika hamil adalah penting untuk mencegah kecacatan kelahiran seperti kecacatan saraf (neural tube defects).

 

Bila waktu yang sesuai mengambil ASID FOLIK???

Harus diberikan segera kepada wanita yang disahkan hamil (sama ada melalui ujian air kencing atau ultrasound) sehingga minggu ke- 12 kehamilan.

Pembentukan otak dan sistem saraf bayi berkembang dengan cepat di awal kehamilan sehingga minggu ke -12 (trimester pertama).

Masuk minggu ke-13 (trimester ke dua) boleh dihentikan pengambilam tetapi tidak membawa kemudaratan jika diambil secara berterusan.

Kebaikan ASID FOLIK?

Mengurangkan masalah bayi dilahirkan dengan kecacatan saraf  (spina bifida & neural tube defect)

Kesan-kesan Kekurangan ASID FOLIK?????

  • Kurang pengambilan asid folik ketika hamil menyebabkan terjadinya spina bifida, kecacatan pada tulang belakang yang menjadikannya kelihatan menonjol.
SPINA BIFIDA
SPINA BIFIDA

 

  • Ia juga boleh menyebabkan masalah pembentukan tempurung kepala (NTD) yang tidak sempurna dan bibir sumbing.
Neural tube defect - pembentukan tempurung kepala yang tidak sempurna
Neural tube defect – pembentukan tempurung kepala yang tidak sempurna

 

Bibir Sumbing
Bibir Sumbing
  • Tumbesaran yang lembap khasnya pada kanak-kanak.
  • Risiko kekurangan sel darah merah atau dipanggil Anemia buat si ibu.
  • Kelahiran pra matang

 

 

Nak Anak Fokus Belajar????

[Orked dan Matematik]

Jom saya share macam mana nak bagi anak fokus semasa belajar.

6 bulan lepas, result exam orked untuk subjek matematik sangatlah teruk.

See the mid term assessment dia tu dapat 20% je.

orked dan matematik

Ibu tengok senyum je bila dpt result tu. ( dalam hati Ya Allah nape teruk math dia nih, sbb i luv math).

Teacher kata dia kurang fokus dalam kelas. ( Actually dia ni mmg cepat bosan kalau buat sesuatu, except kalau org tu boleh tarik perhatian dia)

Lepas dari tu saya start bg dia makan OMEGA GUARD SHAKLEE. Salah satu sebab nak kuatkan sistem imunisasi dalam badan dia. Dia senang kena selsema dan batuk. Klau batuk selalunya kena amik neb.

Alhamdulillah sejak saya bagi dia makan Omega tu, baru saya perasan memang dah lama kami tak pergj klinik ambil ubat dan neb.

Kalau dia selsema atau batuk cepat sembuh tak perlu mkn ubat hospital lg. Klau tak dulu setiap bulan memang akan pergi.

Dan tak sangka result final exam dia math dapat 100%. ( barulah ikut jejak ibu mcm tu hahaha….sbb ibu dia dari darjah satu sampai dpt master, subjek math tak pernah tak dapat A hahaha…..papa baca ni mesti dia buat TDDMKA hahaa)

Teacher pun puji performance dia better dalam kelas. Dan dia sangat laju menulis dibandingkan dgn kwn2 yang lain.
Tapi kdg2 tu main2 dlm kls ada lg lah ( nama pun budak2 kan)…

Sekarang ni hari2 buat latihan math, sampai kami pulak tak larat nak ajar.

Papa gelar dia “mathematician”.

Paling kelakar dialog ni antara orked dgn pakcik dia.

Pakcik: Orked dah besar nanti nak jadi apa?
Orked: Pelakon!!!!

Waaaaa dgn confident dia jawab tak pikir panjang…

Ibu n papa: ( muka terkejut)…..tak pernah terpikir dia nk jawab macam tu..

Ibu: nape nak jadi pelakon?
Orked: Nak glamor macam retis

Ya allah anak aku nihhh memang lah terpengaruh dgn tv…..so no more tv orked hehee…

‪#‎omega‬ = minyak ikan
Retis = artis

‪#‎orkedqaisara‬

Petua Hilangkan Parut Demam Campak/Chicken Pox

Tengok budak-budak yang kena chicken pox ni, dengan bekas2 penuh di seluruh badan rasa luluh hati kan.

Gambar Ihsan Google
Copyright Google


Ada petua dari orang-orang tua kita menggunakan daun semambu untuk menghilangkan gatal dan parut bekas chicken pox/demam campak.

Boleh cuba:

Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat.
Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Ulangi selama tiga hari atau sehingga parut hilang.

Ada juga yang kata mandi dengan air daun semambu ni untuk hilangkan gatal.

Kalau tak jumpa daun semambu ni boleh try Herbal Blend.

Ramai dah cuba dan order lagi.

Herbal Blend adalah multipurpose cream yang bebas paraben & selamat.

Sesuai untuk:
1) Kulit gatal
2) Tumit kasar dan pecah
3) Hilangkan parut campak dan chicken pox
4) mengurangkan masalah ruam pada bayi
5) Losyen harian
6) Hilangkan gatal di gigit nyamuk

Free Paraben

10387308_1487858138162821_1410077772074394881_n

Order melalui:

Nad
013 7287570

Pengedar Shaklee Anda

1395164_1487858474829454_1205895340301533863_n

IDShaklee

APA KEPENTINGAN HEMOGLOBIN (HB) SEMASA HAMIL?

Hb penting untuk perkembangan bayi mengikut jangkamasa kandungan.

1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)

Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)

Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)

Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Itu semua masalah untuk bayi…bagaimana pula kesannya pada ibu??

Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju/rs berdebar2(palpitation).

Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.

Gambar Ihsan Google
Gambar Ihsan Google

Ibu-ibu yang mengandung/hamil jangan abaikan klau HB rendah yer.

Ikut nasihat doctor makan apa yang doctor sarankan.

Kalau nak cari alternative lain, saya sarankan ambil:

Vita-Lea
B-complex
Vit C

Anemia semasa hamil dan selepas melahirkan anak boleh menyebabkan:
1) keguguran,
2) kelahiran pramatang,
3) berat badan bayi rendah dan
4) meningkatnya risiko kematian ibu.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), anemia kekurangan darah juga menjadi penyebab keganjilan perangai terhadap anak, lemah tahap pembangunan mental berbanding rakan sebaya.

Hb= hemoglobin

Nad
0137287570
Pengedar Shaklee Anda

Saya ANTI-SUPPLEMEN

Saya dulu ANTI-SUPPLEMEN.

Bila orang sebut tentang supplemen saya jauhkan diri pikir yang negative. Kenapa nak ambil supplemen??? Membazir kata saya dalam hati. Betapa teruknya saya dulu tak mampu nak berpikir dengan baik untuk kesihatan diri.

Sehingga satu hari Allah uji saya dengan masalah kesihatan. Masa tu baru pikir nak cari ubat, dah tak kisah dah ubat tu bagus ke tidak dan kesan ubat tu di kemudian hari, cuma nak sembuh cepat. Sanggup berhabis duit demi untuk sembuh ambil ubat yang memang akan beri masalah kpd buah pinggang. Tapi sebelum sakit nak keluarkan duit nak beli SUPPLEMEN pun tak nak.

Lepas arwah bapa saya meninggal saya belajar banyak benda pasal kesihatan. Bapa saya sorang yg suka makan ubat2 hospital, kesannya di akhir hayat nya menanggung derita sakit buah pinggang. Seksa saya melihat dia pergi dialysis. Sebelum dialysis sakit selepas dialysis pun sakit.

Kadang2 saya bertanya dalam diri kenapa ALLAH tak temukan saya dgn SHAKLEE semasa bapa saya sakit sekurang2 nya saya tau apa apa yang dimakan olehnya lebih natural dan selamat serta dapat mengurangkan kesakitannya. Tapi saya tau setiap yang berlaku ALLAH nak bagi pengajaran untuk saya.

Mati itu memang pasti. Semua penyakit ada ubat kecuali MATI. Sekurang-kurangnya kita boleh mencegah penyakit menjadi lebih teruk kalau mengambil Supplemen yang betul. Bukan dah kena sakit dan teruk baru nak cari ubat.

“MENCEGAH ITU LEBIH BAIK DARI MENGUBATI”

CINTA PERTAMA SAYA

Ni Cinta Pertama saya dengan SHAKLEE.

Lepas bersalin perkara pertama yang takut bila nak “membuang” kan. Saya memang ada masalah sembelit pun semasa mengandung.

Ngeri bila fikir. Walaupun saya bersalin czer tak pernah normal.

Kalau yang bersalin normal lagi lah kan.

Masa bersalin anak pertama pernah kena sembelit huhu. Seksa rasanya. Sampai kena beli ubat dekat farmasi. Ubat cucuk plak tu…ooo tak mau ingat dah.

Tapi Alhamdulillah masa bersalin anak ke 2 saya tak pernah alami sembelit.

540373_1472026469745988_4257537351084853579_n

1920171_1471749613107007_4684232701902285001_n

Saya amik Ostematrix sebelum tidur, pagi2 lega hihi. Badan pun tak lenguh2 , tido lena je. Esok pagi bangun confirm segar. Susu pun meriah je.

Ni lah saat pertama saya jatuh cinta dgn SHAKLEE.

Kalau ada sape2 ada masalah sembelit boleh cuba:

Mengandung/Bersalin/Berpantang =OSTEMATRIX
Orang biasa yg tak mengandung = Herbalax (confirm lancar)
Kanak2 = Mealshake

Free Konsultasi

Nad
Pengedar Shaklee Anda

0137287570

MyLife MyPassion MyWorld